Kellemes és egyedi ízélménnyel találkozhatunk, ha egy pohár színtelen égetett szesz kortyolgatása mellett döntünk. Az ilyen típusú erjesztett alapanyagból készült vodka finomszesz párlással készül, hiszen nagyrészt víz és etanol elegyének felhasználásával kerül a palackokba, más összetevőket, aromákat típusonként eltérően tartalmaz. Behűtve vagy egy kevés jéggel, tisztán, esetleg narancslével ajánlott fogyasztani. A vodka mindig jó választás a koktélokhoz is.
Gabonából vagy burgonyából állítják elő, de olykor cukrot vagy keményítőt tartalmazó mezőgazdasági alapanyagból is készülhet. A vodka legtöbbször 37,5-40% alkoholtartalommal kerül forgalomba, de azért ritkán ennél erősebb palackozás is előfordulhat a polcokon. Amikor kellemes estét töltenénk el egy finom vodka társaságában, nem fogunk csalódni, ha a hagyományos vagy édesített, fűszerezett összetevőkből készült változat mellett döntünk. Örök klasszikus a citromos aromákkal bíró változata, ami frissítő ízvilágával igazán hűsítően hat a meleg nyári estéken.